Stig Björne om Champions League-kvalet

Helsingborgs IF föll tungt mot Celtic i första kvalmatchen mot Celtic.

Trots att Helsingborg dominerade matchen mot Celtic föll man tungt med 0-2 efter grova missar både framåt och bakåt. Matchen hade inte ens gått två minuter när Giorgos Samaras fick en boll på ytan bakom HIF:s högerback Erik Wahlstedt. Inlägget satt perfekt på en helt omarkerad Kris Commons. Volleyn satt lika perfekt bakom Pär Hansson. Det var inte en lätt start för HIF med 0-1 i andra minuten i den kanske viktigaste matchen på ett drygt decennium. En äkta mardrömsstart på ett fullsatt Olympia, inte minst för lagets 18-årige vänsterback Jere Uronen som helt missade Commons.

HIF:s mittback Walid Atta kommenterade machten (han var för övrigt en av de bättre) – Det är klart att det blev lite chockstart. Men samtidigt tycker jag att vi hanterade det på ett bra sätt och kom igång direkt med passningsspel och rörlighet och skapade en hel del chanser.

Efter målet följde en kavalkad av missade hemmachanser. Helsingborg ökade trycket ytterligare i andra halvlek. Men det spelade ingen roll när chanserna inte gick i mål? I stället kunde Samaras nicka in Celtics andra mål med kvarten kvar.

Helsingborgs tränare Åge Hareide sade efter matchen att; – Killarna kommer tillbaka fantastiskt, spelar bra fotboll. Sedan blir vi lite frustrerade och går bort oss på slutet. HIF var länge med i matchen, var det bättre laget till och med. Men en miss i försvaret och de många missarna framåt fällde hemmalaget. Celtic imponerade inte, men vann ändå – och är bevisligen mycket starkare hemma än borta. En mycket  tuff retur väntar Helsingborg på Celtic park nästa vecka.

Kan Helsingborg resa sig och vinna med två måls marginal?

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.