Stig Björne om Champions League-kvalet

Stig Björne om Champions League-kvalet

Helsingborg hade en rejäl uppförsbacke redan innan gårdagens match mot Celtic. Man hade ett 0-2 underläge från matchen i Helsingborg och behövde alltså vinna matchen i Skottland mot Celtic med 2-0 för att åtminstone få till en förlängning. De var de fasta situationerna och enkla misstagen somsänkte Helsingborg och innebar en ny Champions League-miss för svensk fotboll. Både Åge Hareide och Christoffer Andersson var irriterade på spelare efter uttåget. – Så kan vi inte ha det internationellt. Då blir vi straffade, säger HIF-tränaren.

 

Helsingborgs tränare Åge Hareide sade när det var klart för play off inför Champions League att det var solklart: – Celtic vill jag ha. De är förutsägbara. Det är tidigt i deras säsong och de har inga motståndare i ligan, sa Hareide för några veckor sedan. Och HIF fick precis som de ville, de lottades mot Celtic. Men det gick dessvärre inte så bra ändå och det blev två raka nederlag. Totalt 4-0.

HIF:s Christoffer Andersson var irriterad på sina lagkamrater efter 1–0-målet som visserligen var offside men föregicks av en kort hörna. – Vi hade pratat väldigt mycket om just den korta hörnan men ändå så gör vi fel på den och det är lite surt, säger Andersson.

– Lagledningen har scoutat skitbra, vi har jättenoga genomgångar och vet precis vad Celtic ska göra. Vi får uppgifter allihop och sedan är det bara att följa dem men tyvärr gör vi inte det alltid.

Orutin? – Eller så är man inte tillräckligt uppmärksam på genomgångarna eller i matcherna. Men det är något vi måste dra lärdom av, säger Andersson.

 

Detta var det tolfte året i rad som Sverige misslyckades med att få med ett lag i Champions League. På frågan hur vi ska bära oss för att klara av det svarar Helsingborgstränaren Åge Hareide: – Det är ett måste att inte göra de här misstagen vi gör. Vi har sett det hos norska lag, hos andra svenska lag och nu i Helsingborg. Det han menar är alla missade lägen i HIF:s första match och även målen som Celtic gjorde. – Vi spelade bra här och hade samma bollinnehav som Celtic på Celtic park. Det ska vi vara nöjda med för de brukar dominera stort hemma. Men vi släpper in tre av fyra mål på fasta situationer. Där har vi problem. Vi väger lite för lätt där och är för korta, säger Hareide. Och spelarna gör dessutom inte vad Hareide sagt till dem.

– Vi var okoncentrerade igen. Spelare som har fått uppgifter vid kort hörna gör inte det de ska och så kan vi inte ha det internationellt. Då blir vi straffade, säger Hareide.

Kvalet till Champions League

Celtic–Helsingborg 2–0 (1–0)

1–0 Gary Hooper (30), 2–0 Victor Wanyama (88).

Varningar, Celtic: Adam Matthews, Kelvin Wilson. Helsingborg: David Accam, Nikola Djurdic.

Domare: Carlos Velasco Carballo, Spanien.

Celtic (4–4–2): Fraser Forster – Adam Matthews (Mikael Lustig 76), Kelvin Wilson, Charlie Mulgrew, Emilio Izaguirre – Kris Commons, Victor Wanyama, Scott Brown, James Forrest – Giorgos Samaras (Anthony Watt 70), Gary Hooper (Paddy McCourt 90).

Helsingborg (4–4–2): Pär Hansson – Christoffer Andersson, Walid Atta (Daniel Nordmark 81), Joseph Baffo, Jere Uronen – May Mahlangu, Erik Wahlstedt (Mattias Lindström 75), Ardian Gashi, Alejandro Bedoya – Thomas Sörum (David Accam 62), Nikola Djurdic.

Celtic vidare med sammanlagt 4–0.

Cluj, Rumänien–Basel 1–0 (1–0)

1–0 Pantelis Kapetanos (20).

Cluj, Rumänien vidare med sammanlagt 3–1.

Lille–FC Köpenhamn 2–0 e förl, 1–0 (1–0) vid full tid

1–0 Lucas Digne (43), 2–0 Tulio De Melo (105).

Lille vidare med sammanlagt 2–1.

Fenerbahce–Spartak Moskva 1–1 (0–1)

0–1 Ari da Silva Ferreira (6), 1–1 Moussa Sow (69).

Utv, Spartak Moskva: Demy de Zeeuw (81).

Spartak Moskva vidare med sammanlagt 3–2.

Dynamo Kiev–Mönchengladbach 1–2 (0–0)

0–1 självmål (70), 0–2 Juan Arango (78), 1–2 Brown Ideye (88).

Dynamo Kiev vidare med sammanlagt 4–3.

/Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.