Stig Björne om lottningen till Champions League

Stig Björne om lottningen till Champions League

Häromdagen lottades grupperna till Champions League. Direkt efter lottningen utsågs ”Dödens grupp” som innehåller fyra ligasegrare och mycket bra lag. Zlatan Ibrahimovics Paris SG fick enklare motstånd när Champions Leagues grupper lottades fram i Monaco. Vid lottningen så röstades också Barcelonas Andrés Iniesta fram till Europas bästa spelare.

Seriesegrarna i de fyra största ligorna – England, Spanien, Italien och Tyskland – kunde ha lottats ihop. I grupp D ställs idel seriesegrare mot varandra i det som i media kallas för Dödens grupp. Holländska mästaren Ajax – med förre IFK Göteborg-mittfältaren Tobias Sana – drog nitlotten i grupp D med La Liga-segraren Real och Premier League-ettan City och tyska ettan Borussia Dortmund. Blir svettigt för alla lag i grupp D.

Juventus som vann Serie A slapp den värsta gruppen och man får i grupp E istället möta regerande CL-mästaren Chelsea, Sjaktar Donetsk och Nordsjälland – med svenskarna Joe Sise och Rawez Lawan i truppen.

Zlatan Ibrahimovic´s (som för övrigt spelat 90 Champions League-matcher ) Paris Saint Germain  kommer att spela i en grupp där man ställs mot Porto, Dynamo Kiev och Dynamo Zagreb i gruppspelet. En förhållandevis enkel lottning för PSG som det dock har gått trögt för i upptakten av  Ligue 1-spelet och är utan seger efter tre matcher. PSG har inte spelat i Champions League sedan 2004. För Zlatan så är det troligen skönt skönt att slippa ställas mot sina tidigare klubbar Milan eller Barcelona, med allt vad det medför i prestige och mediebevakning. Skotska Celtic, som slog ut Helsingborg (2–=, 2–0) får resa till Barcelona. Grupp G, alltså, med Spartak Moskva.

Andrés Iniesta röstades fram till Uefas bästa spelare 2011/12 i konkurrens med Lionel Messi, klubbkamraten i Barcelona, och Real Madrids Cristiano Ronaldo. Gruppspelet startar 18–19 september och avslutas 4–5 december. Finalen avgörs på Wembley i London den 25 maj.

Så här blev Champions League-lottningen för de olika grupperna:

A: Porto, Dynamo Kiev, Paris SG, Dinamo Zagreb.

B: Arsenal, Schalke 04, Olympiakos, Montpellier.

C: Milan, Zenit St Petersburg, Anderlecht, Málaga.

D: Real Madrid, Manchester City, Ajax, Dortmund.

E: Chelsea, Sjaktar Donetsk, Juventus, Nordsjälland.

F: Bayern München, Valencia, Lille, Bate Borisov.

G: Barcelona, Benfica, Spartak Moskva, Celtic.

H: Manchester U, Braga, Galatasaray, Cluj.

Det torde finnas en del lag som är givna att överleva gruppspelet. Manchester United som hamnat i en förhållandevis lätt kvalgrupp med Braga, Cluj och turkiska Galatasaray (med Johan Elmander för övrigt).

Barcelona ställa mot Benfica, Spartak Moskva (med Kim Källström om han inte är skadad) och skotska Celtic som slog ut Helsingborg. Bör vara självklart att Barcelona går vidare. Annars får man se det som ett stort misslyckande.

I grupp A med Zlatans Paris Saint Germain så borde man lyckas ta sig vidare.

Chelsea, som vann förra årets Champions League – inte minst genom sitt fina försvarsspel – ställs mot Ukrainska Sjaktar Donetsk, italienska Juventus och danska Nordsjälland (som får anses vara en skräll att man tagit sig hela vägen till Champions League). Chelsea ska självklart klara ett avancemang.

En av de lättare grupperna är nog grupp C. Där ställs Milan mot Zenit St Petersburg, Anderlecht och Malaga. Nu har ju Milan tappat Zlatan men man torde ändå vara ett av de starkare lagen i gruppen och gå vidare från gruppspelet.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.