Serena Williams vann damernas US Open – Murray vinner herrarnas?

Serena Williams vann damernas US Open – Murray vinner herrarnas?

Det går bra för Skotten Andy Murray. Efter OS-guld på hemmaplan (kanske man inte får säga om London för en skotte) är han nu klar för sin femte Grand Slam-final. Efter att ha övervunnit de inledande svårigheterna bokstavligt talat blåste han i två set tjecken Tomas Berdych av banan i kvällens US Open-semifinal. Andy Murray besegrade tjecken Tomas Berdych i semifinalen i US Open. Det var ganska svåra förhållanden under matchen. Den mycket hårda blåsten och de nyckfulla kastvindarna satte spelarna på mycket hårda prov och i första set såg det ut som om Murray skulle få stora problem genom att förhållandena var så svåra. Murray hade problem med att slå igenom slagen vilket gjorde att bollbanan påverkades extra mycket av vinden och vid några tillfällen. Det såg då ut som att Murray var på väg att falla tillbaka i sitt gamla dåliga jag som demonstrativt kunde lägga ner försöken att vinna i sådana här situationer. Han repade dock mod och samlade ihop sig samtidigt som Berdych tappade allt vad tajmning heter vilket innebar att hans i första set klockrena bollträff försvann medan listan på oprovocerade misstag blev allt längre och stannade på över 60.

Slutligen så vann Andy Murray med 5-7, 6-2, 6-1, 7-6 efter att ha brutit Berdych serve direkt i de tre sista seten. Men i fjärde set hittade Berdych oväntat rytmen igen, bröt tillbaka och spelade sig fram till setboll utan att kunna tvinga fram ett femte och avgörande set. För att Murray ska bli Storbritanniens förste Grand Slam-segrare på 76 år krävs att han i finalen besegrar titelförsvarande världstvåan Novak Djokovic eller spanjoren David Ferrer som spelar den andra semifinalen. Gissningsvis vill Murray heller möte Ferrer än Djokovic. När Djokovic spelar ut är den inte många som hänger med.

US Open-finalen för damer i Tennis avgjordes på Flushing Meadows där amerikanskan Serena Williams slog den vitryska världsettan Victoria Azarenka med 6-2, 2-6, 7-5. Det betyder att hon tagit tre stora tennistitlar på lika många månader. Efter US Open-segern är Serena Williams fortfarande hungrig på fler titlar. Serena Williams har nu taget 15 Grand Slam-titel varav fyra i US Open. Och det var tredje titeln på tre månader efter segrar i Wimbledon i juli och OS i augusti. Tidigare är den endast hennes syster Venus Williams och tyskan Steffi Graf har tidigare lyckats med att vinna Wimbledon, OS och US Open samma år.

Segern satt dock långt inne. Williams fick kämpa hårt för att vinna. Matchen avgjordes -för första gången sedan 1995 – som det blev en tresetare i finalen. Amerikanskan fyller 31 år den 26 september och är den näst äldsta kvinnan att vinna US Open. Hon har inga tankar på att lägga av. Hon säger att; – Jag är inte mätt och ser fram emot att spela nästa Grand Slam och se vad jag kan göra. Jag älskar den känslan. Den som har vunnit mest Grand Slam-turneringar någonsin inom damtennisen är Steffi Graf som vann 22 Grand Slam-titlar under sin karriär.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.