Stig Björne om US Open

 

En lättad Murray vann US Open. Och en och annan Skotte och Britt fick något vått i ögat. En 76 år lång väntan för Storbritannien är nu över. Äntligen har britterna fått en grand slam-vinnare i tennis igen. Andy Murray vann US Open efter en femsetsrysare mot Novak Djokovic. – Det var känslosamt, jag grät lite på banan, säger Murray efter matchen.

Andy Murray bar en tyng börda på sina axlar efter hans egna fyra grand slam-finalförluster, den senaste i Wimbledon i juli, och nationens långa väntan på en ny mästare efter Fred Perry. Och Murray lyckades förvalta möjligheten denna när han lyckades slå världstvåan Djokovic.

– Jag kände framför allt lättnad över att ha kommit över sista hindret, säger den 25-årige segraren. – Jag hoppas nu kunna inspirera några barn att börja spela tennis och hoppas också kunna få bort den brittiska förlorarstämpeln.

Matchen då? Andy Murray vann de två första seten – 7–6, 7–5, men Novak Djokovic (för övrigt fjolårssegrare) kom tillbaka och vann de följande med 6–2, 6–3. Serben Djokovic sade efter matchen att han var långsam i början av det femte setet, vilket kostade honom segern. Murray vann det avgörande setet med 6–2. – Jag grät lite på banan, men inte för att jag var ledsen utan otroligt glad, säger Murray.

Den fjärdeseedade britten har haft en fantastisk sommar. Det blev visserligen förlust i Wimbledon mot världsettan Roger Federer, men en månad senare fick han revansch i OS – på samma bana och mot samma motståndare.

Kanske på tiden att Sverige får en ny vinnare i Grand Slam eller det är kanske långt borta?

/Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.