Allsvenskan i fotboll

Stig Björne om Allsvenskan

Norrköping har haft lite missflyt i de senaste matcherna. Man blev ”blåsta” på segern mot Åtvidaberg i sista minuten i förrförra omgången och blev utan poäng senast mot Gefle på tilläggstid. Men igår gick det bättre – IFK Norrköping bröt trenden mot Syrianska i Södertälje. Norrköping gjorde mål direkt och höll sedan matchen ut som slutade 2-1 till Norrköping.

Första målet kom redan efter en och en halv minut. Norrköpings Daniel Wiklander nickskarvade en hörnboll via en Syrianskaspelare till Lars Krogh Gerson som fick på en halvdan träff. Det räckte emellertid då hemmalaget Syrianska samtidigt slutade spela. Det verkade enligt gesterna vara att man trodde att målet föregicks av en hands samtidigt som bollen seglade förbi en ställd Dejan Garaca i Syrianskas mål. Syrianska har visserligen vänt ett flertal tuffa underlägen i sommar, men nu gick det inte trots flera offensiva byten där bland andra nyförvärvet Labinot Harbuzi debuterade i andra halvlek.

Norrköping höll dock i matchen och ökade på sin ledning till 2-0 med dryga kvarten kvar och lyckades sedan med viss möda få med sig poängen hem trots en att Syrianska reducerade (1-2) minuten senare, följd av en heroisk satsning framåt av hemmalaget. Syrianska ligger nu bara två poäng från kvalplatsen till Superettan som just nu innehas av Gefle. För IFK Norrköping blev det detta den första segern på fem matcher och ett välkommet trendbrott som ger lite större avstånd ner till getingboet strax under i tabellen.

– Jag är jätteglad att vi vinner matchen efter att ha presterat som jag tycker tillräckligt bra i några matcher på slutet men utan att ha fått vinna dem. Man tappar ändå lite självförtroende, säger Jan Andersson, tränare IFK Norrköping.

Elfsborg hade en tung söndag. Laget föll mot IFK Göteborg med 2-1 samtidigt som en av konkurrenterna om SM-guldet – AIK – vann med 3-0 i sista derbyt på Råsunda. Som om det inte var nog så åkte Elfsborg åkte även på två skador och en avstängning.

– Vi hade våra chanser att göra både 2-0 och 2-1. Sedan kommer det en fast situation där de får göra mål. Det är väldigt surt, säger Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson till C More.

I inledningen av matchen gjorde Elfsborgs Rohdén 1–0 när han snyggt lyfte bollen över John Alvbåge, som gjorde comeback i Blåvitts mål. Men IFK kom bra in i matchen och skapade flera bra chanser, Tobias Hysén och Robin Söder missade bland annat varsitt friläge i första halvlek. Innan Söders miss hade dock Hysén kvitterat. Hysén gjorde 1-1 på en retur efter ett skott av Emil Salomonsson.

Matchen stod sedan och vägde och med kvarten kvar kom det avgörande målet. Stefan Selakovic slog en frispark som Robin Söder klackade mot bortre stolpen. Där fanns Pontus Farnerud som enkelt sätta 2–1. – Det var en jämn match, men någon jävla rättvisa för det vara. Vi har inte haft marginalerna med oss, i dag hade vi det, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre till C More.

Efter ytterligare några minuter senare blev det ännu värre för Elfsborg. Lasse Nilsson som byttes in i 69:e minuten, tvingades att gå av. Han hade ådragit sig en skada och var väldigt ledsen när han haltade av. Några minuter senare drog Andreas Klarström på sig sin andra varning och Elfsborg fick avsluta matchen med tio man.

Elfsborg leder nu allsvenskan, två poäng före AIK. Jagar gör också Malmö och BK Häcken. Kan bli en spännande upplösning av Allsvenskan.

/Stig Björne

 

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.