Stig Björne om Ryder Cup – Europa vann till slut

Stig Björne om Ryder Cup

Europa vann till slut

Europas tolv spelare sprutade champagne och jublade lika mycket som för två år sedan men med en stor skillnad. Nästan ingen hade trott att de skulle stå där som segrare på söndagskvällen. Då, för två år sedan i Wales, bar man favoritskapet. Nu utanför Chicago i Medinah var det USA som skulle få revansch för en rad Ryder Cup-förluster de senaste åren.

Det var svårt att på förhand tro att det var möjligt. Till slut krävdes en historisk vändning och en amerikansk kollaps. Först då kunde Europa åter vinna Ryder Cup. Bara en gång sedan tävlingen grundades 1927 hade ett lag vänt ett sådant stort underläge, då var det USA – av tradition som starkast i singlarna – som gjorde det i den beryktade matchen 1999 utanför Boston. Med en 10-6-ledning inför söndagens avslutande singlar talade allt för amerikansk seger. Men när det väl var över hade Europa fått revansch för förlusten då och Martin Kaymer fått upprättelse efter en säsong där det mesta gått snett.

– Det här är en känsla jag aldrig haft förut. När jag vann PGA-mästerskapen var det för mig själv. Nu kan jag se alla de andra grabbarna bakom mig, min bror var här, min far. Det ger så mycket självförtroende, sade Kaymer.

Från tre meter sänkte han putten som gav seger i näst sista matchen mot Steve Stricker och de 14 poäng Europa behövde för att försvara segern 2010. Europas kapten José Maria Olazabal hade då på förmiddagen gjort taktiken klar: skicka ut de bästa och starkaste namnen först i ett försök att komma ikapp.

Och de drygt 40 000 åskådare, amerikaner i majoritet, som kommit till avslutningen fick se poängen ramla in: Luke Donald och Ian Poulter vann sina matcher. Rory McIlroy gjorde det trots att han tagit fel på tiden och dök upp med drygt tio minuters marginal.

När sedan Paul Lawrie vann och Justin Rose säkrade sin seger på sista hålet mot Phil Mickelson hade Europa vunnit fem raka. Ytterligare en amerikan, Jim Furyk, skulle tappa ledning till förlust på de två sista hålen och den matchen blev ödesdiger. Efter Peter Hansons förlust mot Jason Dufner var det två matcher som skulle avgöra. Steve Stricker mot Kaymer och Tiger Woods-Francesco Molinari. Inför 18:e hade Kaymer ledningen och hans putt gjorde att sista matchen blev betydelselös.

Efteråt talade Europas kapten, José Maria Olazabal om sin vän och landsman, Severiano Ballesteros. Golflegendaren som 2011 avled i en hjärntumör.

Svenske Peter Hanson fick inte avsluta spelet i Ryder Cup och hans insats blev knappast vad han hade hoppats på. Det var andra gången som Peter Hanson var med och vann Ryder Cup precis som Per-Ulrik Johansson har gjort tidigare som dubbel segrare av den klassiska turneringen. För hans egen del var det besvikelse som till slut ändå övergick till ren glädje.

För om Europas vändning under söndagen blev en golfklassiker var Hansons egna medverkan i tävlingen milt sagt inte lika minnesvärd. Hans facit:

Inte med i fredagens foursome. Förlust tillsammans med Paul Lawrie på eftermiddagen och framförallt – petad helt och hållet från lördagens matcher.

Och sedan förlust på söndagen mot Jason Dufner. Hanson blev till slut, tillsammans med olycksfågeln Steve Stricker i USA, de enda av de 24 spelarna som inte tog någon poäng i årets tävling. Lördagens petning smärtade för Hanson. Men till slut stod även han som vinnare av den åtråvärda bucklan.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.