ATP-slutspelet i tennis

ATP-slutspelet – Djokovic och Murray möts direkt

Så har det penningstinna ATP-slutspelet kommit igång. Novak Djokovic och Andy Murray har hårda och rafflande tennismatcher den här säsongen. I ATP-slutspelet i London där de åtta bästa spelarna gör upp, möts de redan i gruppspelet.

Murray vann sin första grand slam-titel efter att ha besegrat Djokovic i en femsetare tidigare i höstas. Djokovic slog sedan britten i finalen i Shanghai Masters. Djokovic, som kommer att avsluta året som världsetta, kommer förutom Murray att ställas mot Stockholm Open-mästaren Tomas Berdych och Jo-Wilfried Tsonga.

Regerande mästaren Roger Federer lottades in i den andra gruppen, grupp B, tillsammans med Juan Martin Del Potro, David Ferrer samt Janko Tipsarevic.

Spanjoren Rafael Nadal har dragits med skadeproblem sedan i somras och missar slutspelet.

Novak Djokovic inledde ATP-slutspelet med seger. Serben slog Jo-Wilfried Tsonga i raka set (7-6, 6-3) i London. – Det var ett nöje att spela här, precis som vanligt. Jag såg verkligen fram emot det eftersom jag njuter av atmosfären här, sa Djokovic efter viktorian. Även Andy Murray inledde med seger. Britten slog Tomas Berdych, Tjeckien, efter att ha vänt setunderläge, 3-6, 6-3, 6-4.

Roger Federer vann enkelt sin öppningsmatch i ATP-slutspelet mot Janko Tipsarevic. Schweizaren blev i och med vinsten den spelare som vunnit flest antal matcher i ATP-slutspelets historia. Roger Federer hade inga problem med att slå serben Janko Tipsarevic. Matchen var över efter en dryg timmes spel där setsiffrorna skrevs till 6-3, 6-1. Vinsten var Federers 40:e i ATP-slutspelet. Han har därmed en mer vinst än Ivan Lendl som tidigare höll rekordet för flest antal segrar i slutspelet. Federer har haft ett bra år i just London där han vunnit Wimbledon och gått till final i OS.

Topp 20 på ATP-Rankingen

      Poäng
1 N.Djokovic (SRB)   11420
2 R.Federer (SUI)   9465
3 A.Murray (GBR)   7600
4 R.Nadal (ESP)   6795
5 D.Ferrer (ESP)   6030
6 T.Berdych (CZE)   4405
7 J.Del Potro (ARG)   4080
8 J.Tsonga (FRA)   3490
9 J.Tipsarevic (SRB)   2990
10 R.Gasquet (FRA)   2515
11 N.Almagro (ESP)   2515
12 J.Mónaco (ARG)   2430
13 M.Raonic (CAN)   2380
14 J.Isner (USA)   2215
15 M.Cilic (CRO)   2210
16 G.Simon (FRA)   2165
17 S.Wawrinka (SUI)   1900
18 A.Dolgopolov (UKR)   1855
19 K.Nishikori (JPN)   1830
20 P.Kohlschreiber (GER)   1770

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.