Golf.se: Pete Cowen analyserar Henrik Stensons framgång

Pete-CowenPete Cowen har swing-coachat Henrik Stensons i över 10 år. Henrik Stenson har sedan 2001 envist hållit fast i sitt samarbete med brittiske Pete Cowen och det långsiktiga arbetet har tveklöst betalat sig, skriver Eric Franzén Svensk Golf.

Här en mycket intressant iakttagelse gjord av Pete Cowen apropå många golfares försök att imitera de bästa spelarna.

”Spelare har individuella mönster i sina svingar – oavsett om du tittar på Jim Furyk eller Adam Scott. Och det är mycket svårt att ändra dessa. Men du kan istället ge dem mer kontroll över just deras mönster.  Du kan inte göra mer än så, eftersom det i stort sett finns i deras DNA. Och halva arbetet är att skapa en förståelse för detta. Det handlar om att han har fått en bättre förståelse för hur golfsvingen fungerar. Både linjärt, rotationsmässigt samt uppåt och nedåt, säger Pete Cowen till Svensk Golf.”

Med andra ord bör varje golfare utveckla sin egen särart, men samtidigt naturligtvis inte svinga galet.

Pete Cowen menar att Henrik har en fallenhet att veta exakt vad som behöver göras, eller åtgärdas, när han spelar.  Stenson försöker inte forcera fram något onaturligt i sitt spelande och svingande. Cowen konstaterar att en spelare inte kan dominera en tävling från början till slut om denne inte har kontroll över sig själv.

Läs hela Eric Franzéns intressanta artikel

www.petecowen.com

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.