Sveriges potentiella motståndare i play-off

Aftonbladet har gjort en liten undersökning kring hur Sveriges potentiella motståndare i play-off ser på att möta något av de fyra ”oseedade” lagen.

Stig Björne

På måndag lottas vilken motståndare Sverige får i playoffet som blir ett dubbelmöte som avgör om Sverige går till sommarens fotbolls-VM i Brasilien. Förlusten mot Tyskland gör att svenskarna ses som ett av de sämre lagen enligt rankingen och därför kommer lottas mot någon av de toppseedade nationerna Grekland, Kroatien, Portugal och Ukraina.

Aftonbladet lät en ledande fotbollsjournalist från vartdera land analysera läget.

Ingen ville möta Sverige. Grekiska Antonis Oikonomidis säger: Det är av tre skäl. Ett: vi minns att ni slog oss senast på EM. Två: Rumänien och Island är sämre än er. Tre: den grekiska taktiken att backa hem passar dåligt mot Sverige.

Portugisiska Numo Paralvas säger: Frankrike är bättre än Sverige, men vi har ändå mycket respekt för er. Spelarna hoppas att de lottas mot något annat land.

Hrvoje Bulesic Krotaien: Det skulle bli väldigt svårt om vi ställdes mot Sverige. De har bättre stämning i truppen än vi.

Från Ukraina hörs liknande tongångar. Frågan är vilket lag Sverige har störst möjlighet att slå. Vi har vunnit mot Grekland. Vi brukar ha svårt mot Kroatien (som iofs är sämre nu än tidigare). Ukraina är troligen bättre än när Sverige förlorade i EM och Portugal är inte lätt heller. Inget lätt val med andra ord. Grekland blir nog bäst.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.