Kroatien blev för svårt

Det var ingen lätt uppgift Island ställdes inför i Kroatien. Man gjorde en stark insats hemma på Island när man lyckades hålla 0-0 trots en spelare mindre en större del av matchen. I Kroatien så var det försvar som gällde och hoppas på en och annan kontring.

Och Island hade också en vass chans efter tio minuter att ta ledningen. Ett skott från straffområdeslinjen räddades med besvär av den kroatiske målvakten. Islands Gylfi Sigurdsson såg ut att stå offside i skottögonblicket. Sedan var det slut på chanser för Island i första halvleken. Kroatien pressade hårt och efter sex hörnor kom 1-0. En kort variant letade sig in i straffområdet där Mario Mandzukic fick stå omarkerad vid bortre stolpen och trycka in 1–0. Kroatien var nära  fler mål, men i stället fick man målskytten Mandzukic utvisad när han gick in med dobbarna i en närkamp och sänkte en isländsk spelare. Men det hjälpte inte Island.

I början av andra halvlek – efter två minuter – gjorde Kroatien matchavgörande 2-0. Veteranen Darijo Srna klippte till precis innanför straffområdet, målvakten Hannes Halldorsson stod lite felplacerad.

Sammanfattningsvis får man säga att Lars Lagerbäck har gjort en smärre bragd som har tagit Island med 300 000 invånare så långt som han har gjort. Islands avslutning i VM-kvalet var fem matcher utan förlust. Hur Lagerbäcks framtidsplaner ser ut är oklart.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.